Optische koppelingen

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van optische links, in plaats van golfgeleider en coaxkabel, voor het transport van RF-signalen. In situaties waar apparatuur (antennes, satcom-modems, enz.) door grote afstanden (> 100 meter) van elkaar verwijderd zijn, zorgen optische verbindingen voor signaaltransport met weinig verlies (~ 0.7 dB/km RF-demping). In tegenstelling tot koper is deze vezelverzwakking niet afhankelijk van de RF-frequentie. Optische verbindingen zorgen voor veilig transport. Glasvezelverbindingen stralen geen RF-energie uit, zijn beter bestand tegen bliksem en veroorzaken geen aardlussen. Glasvezelverbindingen zijn licht van gewicht en eenvoudiger te installeren en te onderhouden. Glasvezel heeft een buigradius van ~ 2 cm en is 10% van het gewicht van een typische coaxkabel en 4% van het gewicht van een typische golfgeleider. Naarmate de RF-transportafstanden toenemen, nemen de kostenvoordelen van optische verbindingen toe door het wegvallen van RF-versterking en signaalregeneratie.

Delen